STATUS TERKINI GANGGUAN BEKALAN AIR DI KAWASAN AMPANG

7 Februari 2020

8:00 malam

Kuala Lumpur - Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) ingin memaklumkan status terkini pemulihan bekalan air di kawasan Ampang sehingga jam 8.00 malam ini.

Sehingga siaran ini dikeluarkan, bekalan air yang terjejas berikutan paip pecah pada sistem paip di Rumah Pam Hulu Klang telahpun merekodkan 61.9% pemulihan iaitu 27 daripada 57 kawasan yang terjejas.  Senarai kawasan yang masih dalam proses pemulihan adalah seperti di lampiran A.

Paras air di Kolam Madonna juga telah merekodkan peningkatan ke paras 1.3 meter.

Air Selangor sedang melakukan segala usaha bagi memastikan proses pemulihan ini berjalan lancar dan para pelanggan yang terjejas mendapat bekalan air dengan segera.

Pada masa ini, 6 kawasan yang telah menerima bekalan air sejak petang tadi sedang mengalami tekanan rendah berikutan permintaan yang tinggi daripada para pengguna. Justeru itu, Air Selangor  memohon kerjasama para pengguna untuk menggunakan air secara berhemat bagi memastikan proses pemulihan ini berjalan lancar bagi kawasan-kawasan yang masih terjejas.

Bagi mengurangkan bebanan para pengguna, bantuan bekalan air menerusi 25 buah lori tangki terus digerakkan bagi memberi bantuan ke kawasan-kawasan yang terjejas. Para pengguna juga boleh terus ke Pusat Khidmat Setempat (PKS)  di lokasi AEON Big Ampang, Taman Dagang Permai, 68000 Ampang (Koordinat GPS: 3.141065, 101.779456) untuk mendapatkan bantuan atau boleh juga hubungi talian 15300.

Pihak Air Selangor akan memaklumkan perkembangan berkaitan insiden ini dari semasa ke semasa menerusi semua medium komunikasi Air Selangor termasuk twitter, facebook, instagram, aplikasi telefon pintar Air Selangor dan laman sesawang kami di www.airselangor.com.

- TAMAT –

Lampiran A