HENTI TUGAS LOJI RAWATAN AIR SUNGAI SELANGOR FASA 1, 2, 3 DAN RANTAU PANJANG BERIKUTAN PENCEMARAN SUMBER AIR MENTAH

19 Oktober 2020, 7:30 pagi

 

Kuala Lumpur – Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) ingin memaklumkan henti tugas Loji Rawatan Air Sungai Selangor Fasa 1, Fasa 2, Fasa 3 dan Rantau Panjang berikutan pencemaran sumber air mentah telah dikesan di Sungai Selangor pada jam 2:00 pagi, 19 Oktober 2020.

Bagi proses pencairan dan 'flushing' bahan pencemaran yang terdapat di dalam Sungai Selangor, tindakan segera telah dilakukan dengan melepaskan air secara graviti dari HORAS 600 dengan kapasiti 285 juta liter sehari dan pelepasan air mentah dari empangan sebanyak 800 juta liter sehari. Dalam pada itu, Lembaga Urus Air Selangor telah melepaskan air mentah melalui operasi pengepaman kolam KL Larut dengan kapasiti 336 juta liter sehari untuk tujuan yang sama. Sehingga jam 6:30 pagi ini, pencemaran masih lagi di kesan di Sungai Selangor pada tahap 1 TON.

Henti tugas keempat-empat loji ini telah menyebabkan gangguan bekalan air tidak berjadual melibatkan 1,196,457 akaun  merangkumi 1,292 kawasan di Wilayah Kuala Lumpur, Petaling, Klang/Shah Alam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Gombak dan Kuala Langat. Senarai kawasan yang terlibat dengan gangguan ini seperti di Lampiran A.

Justeru itu, Air Selangor ingin memaklumkan pemulihan setakat jam 2:00 pagi ini untuk insiden henti tugas separa LRA SSP1 berikutan paip air terawat pecah telah mencapai kadar 80%, namun berikutan insiden pencemaran bau ini melibatkan loji yang sama, maka pemulihan kawasan ini tidak dapat dilaksanakan mengikut jadual yang telah diumumkan pada 18 Oktober 2020.

Air Selangor menyediakan bantuan bekalan air dengan mengerakkan lori-lori tangki ke kawasan-kawasan yang terjejas dengan keutamaan kepada premis-premis kritikal seperti hospital dan pusat dialisis. Para pengguna yang memerlukan bantuan bekalan air untuk kecemasan seperti urusan kematian boleh menghubungi 15300.

Air Selangor amat memahami situasi para pengguna yang memerlukan air bersih terutama semasa peningkatan kes COVID 19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat ini dengan mengambil segala usaha bagi meminimakan impak gangguan kepada para pengguna yang terjejas.

Maklumat gangguan bekalan air tidak berjadual akan dimaklumkan dari semasa ke semasa menerusi semua medium komunikasi Air Selangor termasuk Twitter, Facebook, Instagram, aplikasi Air Selangor dan laman sesawang kami di www.airselangor.com.           

 

-TAMAT-

 

LAMPIRAN A

Related posts

default
NOTICE OF POSTPONEMENT OF NEW PIPE TRANSFER AND CONNECTION WORKS IN...
Media

8:00 PM   Kuala Lumpur – Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) would like to inform that the work …

default
WATER SUPPLY IN KUALA LUMPUR, PETALING, AND HULU LANGAT REGION FULL...
Media

6:30 pm   Kuala Lumpur – Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) would like to inform that all areas …

default
LATEST UPDATE ON WATER SUPPLY RECOVERY IN KUALA LUMPUR, PETALING AN...
Media

LATEST UPDATE ON WATER SUPPLY RECOVERY IN KUALA LUMPUR, PETALING AND HULU LANGAT REGION Kuala Lumpur – Pengurusan Air Selangor …